Dakdekker

Het beroep dakdekker

De dakdekker kiest in zijn opleiding een van de drie specialisaties voor een bepaalde dakbedekking.©Erwin Wodicka

Het beroep dakdekker is niet voor iedereen weggelegd. Aan een aantal voorwaarden zult u moeten voldoen als u de ambitie heeft om dakdekker te worden. Als dakdekker zal het u vanzelfsprekend in de oren klinken dat het belangrijk is dat u geen hoogtevrees heeft! Een dakdekker werkt immers hoog boven de grond. Daarnaast is het belangrijk om lichamelijk in goede conditie te zijn, omdat dakdekken behoorlijk zwaar werk is en dakdekkers dus behoorlijk wat van hun lichaam vragen.

Werkzaamheden dakdekker

Als u deze website een beetje heeft doorgelezen, weet u dat er verschillende materialen zijn waarmee daken bedekt kunnen worden (zie het menu aan de linkerkant). Het is belangrijk dat u de verschillen weet tussen deze soorten dakbedekking, wat de voor- en nadelen voor elk dak per dakbedekking zijn en tenslotte is het uiteraard de bedoeling dat u weet hoe het materiaal gelegd dient te worden. Daarvoor leert u verschillende technieken om het dak te dekken en zult u leren te werken met verschillende gereedschappen.

Als dakbedekker dient u te kunnen werken met verschillende soorten dakbedekking.© Erwin Wodicka

Ook dient u te begrijpen hoe u onderdaken bouwt en isolatie toepast bij de dakbedekking.
Verder bent u in staat om:

  • te metselen
  • te solderen
  • plakken
  • met lood en zink te werken

Als dakdekker bent u dus een technische vakman of vakvrouw met ruimtelijk inzicht. U werkt als dakdekker bij een dakdekkersbedrijf of een bouwbedrijf. Naast grote (nieuwe) projecten zorgt u er tevens voor dat daken en/of gevels goed onderhouden blijven.
Daarnaast is het ook belangrijk dat u communicatief vaardig bent omdat u zult overleggen met leveranciers, opdrachtgevers en collega-dakdekkers.

Opleiding dakdekker

De opleiding tot dakdekker is op MBO 3 niveau. De opleiding duurt twee jaar en de kosten voor de opleiding zijn vanaf €499,-.

In het begin van de opleiding tot dakdekker krijgt u vooral veel theorie. Op die manier leert u de basis, waarmee u later in de praktijk zult gaan werken.

Specialisatie van de dakdekker

Rondt u de opleiding tot dakdekker af, dan kunt u aan de slag bij bouwbedrijven.©Pampalini - Fotolia

Er zijn drie specialisaties waarvoor u kunt kiezen tijdens de opleiding. Dat zijn de volgende:

  • Dakbedekking met leien: hierbij zult u voornamelijk te maken krijgen met hellende daken. Zoals bij hellende daken het geval is, krijgt u bij deze specialisatie ook te maken met de regengoten en dakramen.
  • Kunststof dakbedekking: bij deze specialisatie werkt u met kunststof dakbedekking
  • Bitumineuze dakbedekking: in dit geval zult u vooral met platte daken werken en daarom bezig gaan met verschillende lagen, zoals de onderlaag, de coating, het isoleren en het dampscherm.

Rond u de opleiding tot dakdekker af, dan kunt u gaan werken bij bouwbedrijven of dakdekkersbedrijven. Heeft u nog meer ambitie, dan is het ook mogelijk om door te leren voor de functie voortgezette daklegger. Dit is op MBO 4 niveau.