Dakpanplaten

Dakpanplaten: gemakkelijk om mee te werken

Dakpanplaten zijn tegenwoordig erg in trek. Dat komt mede doordat ze erg duurzaam zijn, lang mee gaan en gemakkelijk te verwerken zijn. Met een hellingshoek van tenminste 8 graden kunt u dakpanplaten als dakbedekking gebruiken.


Uw dak dient een helling van tenminste 8 graden te hebben voor dakpanplaten.©3desc - Fotolia

Er zijn grofweg twee soorten dakpanplaten: stalen dakpanplaten en kunststof dakpanplaten.

Stalen dakpanplaten

Dakpanplaten zijn stalen panelen die er net zo uitzien als gewone dakpannen. Zo kunnen stalen dakpanplaten dezelfde grootte hebben als een dakpan, maar vanuit praktisch oogpunt gebruikt men toch vaker grotere panelen die in de vorm van dakpannen geperst worden. Dakpanplaten zijn gemaakt van onverwoestbaar staal. Dakpanplaten heeft u wellicht al eens gezien op carports, garages of schuren.

Omdat dakpanplaten geen natuurlijk materiaal zijn, heeft u een gevarieerde keuze voor de kleur van de dakpanplaten. Zo zijn dakpanplaten beschikbaar in zwart, groen, blauw, bruin, terracotta rood, baksteengrijs, lichtgroen en nog veel meer kleuren. Als u kiest voor een natuurlijke kleur, dan krijgt uw dak ook een natuurlijke uitstraling. Natuurlijke dakpankleuren zijn terracotta en blauw/grijs.

Dakpanplaten worden over het algemeen bewerkt met een onderlaag of coating. Het resultaat daarvan zijn roestvrije dakpanplaten en dakpanplaten die bestand blijven tegen mos- en algenvorming, omdat het oppervlak zo glad is. In de regel bouwt men een regengoot in de platen, zodat u ook geen last zult hebben van wateroverlast en u tevens niet apart nog een regengoot dient aan te leggen.

Voor- en nadelen dakpanplaten

Met dakpanplanten is het dak sneller gedekt als met dakpannen, omdat er minder materiaal nodig is.©Aleks Kend - Fotolia

Het voordeel van dakpanplaten is dat het een heel licht materiaal is (ong. 6 kg/m²) en er in verhouding met originele dakpannen vaak veel minder materiaal nodig is, omdat er met dakpanplaten meer oppervlakte in een keer gedekt kan worden. Daarnaast kunt u met stalen dakpanplaten vaak ook over uw huidige, oude dakbedekking heenbouwen. Dat is het geval bij shingles, golfplaten en rieten of strodaken. Controleer wel of dit wettelijk toegestaan is. Daarnaast dient u ook na te gaan of uw isolatie goed functioneert. Als deze ook vervangen moet worden, is het verstandiger de oude dakbedekking eraf te halen.

Als het hard regent of hagelt is het nadeel van stalen dakpanplaten dat dit kan zorgen voor (enige) geluidsoverlast. Een ander nadeel zou kunnen zijn dat u toch altijd zult zien dat het geen natuurlijke dakpannen zijn, hoewel een dakbedekking met stalen dakpanplaten wel heel authentiek aandoet.

Kunststof dakpanplaten

Net als bij de stalen dakpanplaten, worden kunststof dakpanplaten ook in een dakpanvorm geperst. Het verschil met stalen dakpanplaten is dat kunststof een veel lichter materiaal is dan staal. Daardoor is het ook iets kwetsbaarder tijdens bijvoorbeeld een storm. Een bijkomend voordeel van kunststof dakpanplaten is dat vanwege het geringe gewicht van het materiaal het zelf ook gemakkelijker te verwerken is. Andere voordelen van kunststof ten opzichte van metalen dakpanplaten zijn:

  • Kunststof dakpanplaten isoleren het geluid van bijvoorbeeld hagel of regen beter dan stalen dakpanplaten.
  • Kunststof dakpanplaten zijn elastischer dan stalen dakpanplaten en daarom minder gevoelig voor deuken.
  • Kunststof dakpanplaten zijn een warmer materiaal. Hierdoor zal er minder snel condensvorming ontstaan onder de dakpanplaten in tegenstelling tot stalen dakpanplaten. De oplossing daarvoor bij stalen dakpanplaten is het gebruik van onderfolie.

Kunststof dakpanplaten gebruikt men eerder voor de dakbedekking van kleinere oppervlakten. Omdat metalen dakpanplaten zwaarder zijn, zijn zij geschikter voor grotere oppervlakten.

Bent u nieuwsgierig hoe u dakpanplaten zelf moet leggen? Klik op de link!