Soorten dakramen

De verschillende soorten dakramen

Dakramen zijn er in vele soorten en maten. De lijst hieronder is daarom ook niet uitputtend maar geeft u wel een idee wat voor verschillende soorten dakramen er zijn.

De grootste verschillen tussen dakramen zit in de beweging van het raam, hoe het raam geopend dient te worden en het plaatsten van het raam waarbij gelet dient te worden op de hellingsgraad van het dak.

Openslaande ramen

Een raam dat je aan de zijkant opent en naar binnen of buiten zwaait noem je openslaande ramen.© LoopAll - Fotolia

Ramen die je aan de zijkant opent en naar binnen of buiten zwaaien. Deze zijn erg gebruikelijk in zowel Nederland als België. In Nederland zijn echter naar buiten zwaaiende ramen gebruikelijker, terwijl bijvoorbeeld naar binnen zwaaiende ramen in België gebruikelijker zijn. Het openslaande raam kan 180º om zijn as draaien. Vaak zijn deze ramen ook op een bepaalde stand vast te zetten.

Schuiframen

Bij schuiframen zit er vaak een venster vast en een los raamdeel dat schuift.© D. Ott - Fotolia

Bij schuiframen is er vaak een schuifend raamdeel en is er een venster dat vast zit. Er zijn zowel schuiframen waarvan u het venster verticaal kunt open en dicht schuiven, als horizontaal. Bij horizontale schuiframen, spreken we eerder van een schuifdeur in bijvoorbeeld een wintertuin. Naast de estetische functie van schuiframen, worden schuiframen voornamelijk gebruikt om zonlicht en frisse lucht van buiten naar binnen te laten. In de tweede helft van de negentiende eeuw waren schuiframen een poos minder populair vanwege de nadelen zoals tocht en warmteverlies. Mensen lieten schuiframen toen links liggen voor houten kozijnen. Vandaag de dag zijn deze nadelen vanwege nieuwe ontwikkelde technieken te verwaarlozen.

Uitzetramen

Via de onderkant klap je het raam naar buiten bij uitzetramen.© 3drenderings - Fotolia

Uitzetramen zijn beschikbaar in verschillende soorten met verschillende functies. Ze zijn praktisch om te gebruiken in kleine ruimten zoals toilet of badkamer. Uitzetramen opent u aan de onderkant naar buiten toe waardoor het hele raam naar buiten klapt. Het zijn handige ramen om uw woning te ventileren zonder dat ongenode gasten naar binnen komen. De minimale hellingsgraad van uw dak om uitzetramen te plaatsen, dient tenminste 15% tot 55% te zijn. Als u gebruik maakt van extra sterke veren, kunt u uitzetramen ook plaatsen bij een hellingsgraad van 75%.

Tuimeldakramen

Bij een tuimelraam zit de tuimelas in het midden.©3drenderings - Fotolia

Tuimeldakramen werken net andersom vergelijken met uitzetramen. Tuimeldakramen “vallen” naar binnen toe open. Vaak zit er een hendel aan de bovenkant van het raam waaraan je trekt, zodat de bovenkant naar binnen toe opent en de onderkant naar buiten openzwaait. De tuimelas zit in het midden van tuimeldakramen. Tuimelramen zijn op meer daken te gebruiken dan uitzetramen. De hellingsgraad van het dak dient voor tuimeldakramen te liggen tussen de 15% tot 90%.

Uitzettuimeldakramen

Zoals de naam al zegt, combineren uitzettuimeldakramen de eigenschappen van zowel de uitzetramen als de tuimeldakramen. Dit raam open je net als een uitzetraam aan de onderkant naar buiten toe open. De tuimelas voor dit dakraam bevindt zich boven het midden waardoor het raam zich kantelt. Hierdoor komt het raamkozijn niet naar binnen.

Valramen

Er zijn verschillende soorten dakramen: Dit is een valruim.© cendoline - Fotolia

Valramen zijn ramen die u aan de bovenkant opent waarbij het raamkozijn naar binnen open “valt”. De foto geeft een kunststof valraam weer. Dergelijke valramen hebben vaak een dubbele functie: Bij deze valramen is het ook vaak mogelijk om ze als openslaand raam (naar binnen) te gebruiken.

Uitstapvensters

Een uitstapvenster is dan ideaal als u een dakterras heeft. ©3drenderings - Fotolia

U opent het venster links of rechts, waarna u door het raam het dak op kunt als u bijvoorbeeld een dakterras heeft. Uitstapvensters zijn vanzelfsprekend ideaal als zolderramen.

Lichttunnels

Lichttunnels zorgen voor lichtinval zonder direct zonlicht. Via een buizensysteem waarin spiegels zijn geplaatst om het licht naar de achterliggende ruimte transporteren, komt er toch natuurlijk licht naar binnen. Dat is erg handig voor ruimtes waar geen dakvensters of dakkapellen mogelijk zijn.

Lichtkoepels voor op plat dak

Lichtkoepels zijn ideaal voor platte daken om ervoor te zorgen dat er toch nog veel zonlicht naar binnenkomt. Sommige lichtkoepels kunt u ook voor ventilatie gebruiken. Zelf een lichtkoepel plaatsen is mogelijk als u een ervaren klusser bent.

Welke variant heeft uw voorkeur? En waarom? Laat het ons weten.