Onderdak

Draagstructuur van het onderdak

Een goede bewerking van het onderdak is essentieel zodat uw onderdak is bestand tegen schimmel en houtrot bij hout en corrosie bij een metalen onderdak.©stormpic - Fotolia

De draagstructuur van uw dak zal in ieder geval van hout of metaal zijn. Omdat u dit onderdak naderhand niet meer zal zien, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het onderdak goed bewerkt is.

Voor een houten onderdak dient u ervoor te zorgen dat het hout tegen bijvoorbeeld schimmel, ongedierte en rot bestand is. Voor een metalen onderdak is het belangrijk dat het niet aangetast zal worden door corrosie (roest). Daarnaast komt u er uiteraard als de dakbedekking erop ligt niet meer zo gemakkelijk bij en daarom dient het onderdak ook onderhoudsvrij te zijn.

Opbouw onderdak

Voor de opbouw van het onderdak heeft u een paar mogelijkheden. U kunt kiezen voor:

  • onderdak met gordingen: dit is de meer traditionelere aanpak. Gordingen zijn houten balken of liggers die evenwijdig aan de dakgoten lopen en die men inmetselt in de muren (zie nummer C in de illustratie). De muurplaten hecht men vast aan het metselwerk. Op die muurplaten bevestigt men de kepers. Kepers zijn de balken die via de dakgoten naar de nok (zie A in de illustratie) van het huis lopen, zoals te zien in de illustratie bij B. De gordingen ondersteunen weer de kepers en worden loodrecht geplaatst ten opzichte van de kepers. Indien dit niet mogelijk is, dient men de kepers met de bolle kant naar boven te plaatsen. Op die manier voorkomt men het risico dat de kepers doorbuigen en bezwijken onder de dakbelasting. De belasting op het dak loopt via de gordingen naar de zijmuren. De belasting die wordt uitgeoefend op de gordingen, worden via de kepers overgedragen op de gordingen.
    Een onderdak met gordingen wordt ter plaatse op de werf in elkaar gezet. Daarom kost de traditionelere opbouw van het onderdak ook meer tijd en specialistische vakkennis waardoor de kosten hoger zijn. Het onderdak met gordingen is de meer traditionele aanpak.
  • onderdak met spanten: Net als bij het onderdak met gordingen wordt een onderdak bestaande uit spanten eveneens ter plekke gebouwd. In plaats van kepers worden er spanten gebruikt bij dit onderdak. Spanten zijn tegen de nok rustende schuine dakbalken. Omdat een spantendak een zelfdragend geheel is, hoeven de binnenmuren niet als ondersteuning te dienen. Dat zorgt ervoor dat u meer vrijheid heeft om de (zolder)ruimte in te richten. Tevens kan er tijd gewonnen worden, als er gekozen wordt voor geprefabriceerde spanten. De spanten worden met elkaar verbonden door metalen verbindingsstukken.
  • onderdak met prefab dakelementen : Bij prefab dakelementen kunt u denken aan dakelementen zoals panlatten (waar de dakpan op rust met de nok van de dakpan), de dragende constructie, isolatie-materiaal, tengellatten en de binnenafwerking. Prefab dakelementen worden van te voren gemaakt in de fabriek. Hoewel de geprefabriceerde dakelementen duurder zijn qua aanschafkosten, kunt u besparen op de werkuren doordat de dakelementen al gebruiksklaar zijn. Daarnaast heeft u het voordeel dat de prefab dakelementen zelfdragend zijn. Daarom zijn er met prefab dakelementen ten opzichte van de traditionelere opbouw van het onderdak grotere overspanningen mogelijk. Dit geldt overigens ook voor het onderdak met spanten.

Afhankelijk van het soort dak dat u heeft, is een van bovenstaande systemen toe te passen. Overleg de mogelijkheden met uw architect en houdt rekening met de voorschriften van de gemeente.

Om meer te lezen over de verschillende houtsoorten en de randvoorwaarden voor uw gordingen of uw spanten, neem eens een kijkje op deze site.